Ikigai kirsikkapuu

Ikigai – Pitkän iän salaisuus

Mistä ikigai tulee?

Okinawan saari Japanissa on saanut lisänimen ”Pitkäikäisten saari”, sillä missään muualla maailmassa ei ole keskimäärin niin paljon satavuotiaita kuin Okinawassa. Okinawalaiset itse kertovat, että heidän salaisuutensa on hyvien elintapojen lisäksi ikigai, olemassaolon tarkoitus. Japanin kielessä ’iki’ merkitsee elämää ja ’kai’ merkitsee omien odotusten ja toiveiden toteutumista.

Ikigaita lainataan usein eri puolilla maailmaa ja se auttaa tulkitsijaansa reflektoimaan niitä asioita, jotka itselle ovat tärkeitä ja niiden kautta löytämään oman kutsumuksensa ja olemassa olon tarkoituksensa.

Ikigai ja projektien merkityksellisyys

Keskustelimme 29.4. pitämässämme webinaarissa merkityksellisyyden tunteesta projekteissa ja siitä, miten merkityksellisyyden tunteen kokeminen lisää projektin onnistumisen edellytyksiä selvästi. Sivusimme tuolloin myös ikigaita ja siksi palaamme aiheeseen vielä tässä blogi-kirjoituksessa sillä uskomme että oman ikigain ymmärtäminen voi auttaa meitä kaikkia löytämään merkityksellisyyden siinä mihin ryhdymme, sekä työelämässä että vapaa-ajalla.

Ikigai kuvio

Miten ikigaita tulkitaan?

Ikigaissa yksilön elämää lähestytään neljän eri kysymyksen kautta, ja kun ne kaikki kohtaavat toisensa, löytyy oma ikigai eli elämän tarkoitus.

  1. Mitä sinä rakastat? Mistä asioista nautit, mitkä saavat sinut iloiseksi?
  2. Missä olet hyvä? Mitä osaat, mistä sinulla on kokemusta?
  3. Mistä voit saada elantosi? Mitä sellaista voit tehdä, että joku on halukas maksamaan sinulle sen tekemisestä?
  4. Mitä maailma tarvitsee? Minkä ongelman voit auttaa ratkaisemaan, josta on yleisesti hyötyä?

Näiden kysymyksien vastauksista löydät oman intohimosi, kutsumuksesi, tehtäväsi ja ammattisi.

Sinun ikigaisi sijaitsee näiden osa-alueiden risteyksessä. Siellä missä rakastamasi asiat kohtaavat osaamisesi ja joista sinua arvostetaan. Ikigaisi on kokonainen kun nämä asiat palvelevat lisäksi laajempaa hyvää.


Hale Okkonen
Kumura Oy

Kuulumisia

Kokemuksia tekoälystä projektipäällikön työkaluna

Millaisia käyttötapoja projektipäällikkömme Päivi on löytänyt tekoälylle projektityössä? Missä tekoäly on erityinen valttikortti? Lue Päivin ajatukset tästä kirjoitukses

Lue lisää

Helpotusta muutoskylläisyyteen muutosportfolion johtamisella

Milloin muutosta on liikaa? Silloin, kun ämpäri valuu yli. Muutosjohtamistakin valmentaja ja siinä konsultoiva Virpi Elers kertoo, kuinka muutosportfolio parantaa muutoksessa onnistumista muutoskylläisyyttä ehkäisemällä.

Lue lisää

Yksilön muutosmatka osana laajaa muutosohjelmaa

Niin pienen kuin isonkin muutoksen onnistuminen on loppujen lopuksi kiinni ihmisistä. Muutoksen johtaminen myös yksilön tasolla auttaa sitouttamaan ihmiset tavoiteltuun muutokseen ja saamaan aikaan pysyvän toiminnan muuttamisen.

Lue lisää