Aina on oikea hetki välittää

Aina on oikea hetki välittää

Kuluneet viikot ovat nostaneet ajatuksiimme Ukrainan kohtaaman kriisin ja ihmisten hädän. Olen itsekin käynyt läpi monenlaisia tunteita. Päällimmäisenä ovat kuitenkin huoli ja välittäminen kriisin viattomista osapuolista. Näinkin lähelle Suomea sijoittuvat tapahtumat saavat toki miettimään myös omaa turvallisuuttamme ja tulevaisuuttamme. 

Ukrainan sota on vallannut mediatilan Suomessa ja maailmalla. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa käynnissä oleva kriisi, jossa viattomat ihmiset kärsivät joka päivä. Mietinkin, koskettaako ukrainalaisten hätä minua enemmän kuin esimerkiksi Syyrian tai Somalian tilanne. Ja jos koskettaa, niin johtuuko se siitä, että pystyn samaistumaan helpommin ukrainalaisten tilanteeseen edellä mainitsemani läheisyyden takia.

Kumuralla olemme kohdistaneet apua Ukrainan lapsille Unicefin kautta. Samalla halusimme kuitenkin muistaa myös muiden kriisien kärsijöitä SPR:n katastrofirahaston välityksellä.

Työelämän isommat ja pienemmät huolet

Myös työelämässä projektien parissa ihmisten huolet saavat eri tavoin tilaa. Toiset ihmiset jakavat huoliaan helpommin projektipäällikön tietoon. Tällaisessa tilanteessa välittämisen kohde on tunnistettu ja asiaan voi saman tien reagoida. Aina ei kuitenkaan käy näin. Olemme ihmisinä erilaisia. Toiset jakavat huolensa avoimesti, kun niitä ilmaantuu, mutta toiset pitävät niitä enemmän sisällään.

Jos haluat tietää, mitä tiimisi jäsenille kuuluu, huomioithan jokaisen ihmisen yksilönä ja kuuntelethan häntä hänelle sopivaa kanavaa ja tapaa käyttäen.

Ihmiset saattavat myös arvottaa samankaltaiset huolet hyvin eri tavoin. Kun kuulemme näistä, on hyvä varoa arvottamasta niitä omiin kokemuksiin peilaten. On helppo samaistua teemoihin, jotka koskettavat henkilökohtaisesti ja ovat itselle tärkeitä. Siksi on hyvä aidosti ymmärtää, miten tärkeitä nämä huolet ovat toiselle ihmiselle ja miksi.

Miten välität työelämässä

Kun haluat kohdata ihmiset ihmisinä, eivät kysymykset ole monimutkaisia. Oikein esitettynä niillä on silti voimakas vaikutus. Mitä sinulle kuuluu? Kuinka jaksat? Vaivaako jokin mieltäsi? Voinko jotenkin auttaa sinua?

Kun kysyjä on aidosti kiinnostunut toisesta ihmisestä, tilanteessa läsnä ja kykenevä kuuntelemaan, voi tapahtua ihmeitä. Kohtaamasi ihminen kokee sinun välittävän hänestä ja arvostavan häntä. Esiin nousee ehkä asioita, joissa voit auttaa. Ja vaikka et voisikaan auttaa, keskustelu ja asian jakaminen varmasti helpottaa hänen mieltään.

Keitä työelämässä sinua lähellä olevat ihmiset ovat? Mitä heille kuuluu? Mikä heitä motivoi työssä? Minkälaisia henkilökohtaisia odotuksia ja toiveita heillä on esimerkiksi käsillä olevalle projektille? Mikä heitä mahdollisesti huolestuttaa?

Jos olet projektipäällikkö, näiden vastauksien on hyvä olla tiedossasi ja huomioida ne projektijohtamisessasi, sekä päivittää vastauksia läpi projektin. Näin toimimalla osoitat arvostusta. Näin toimimalla välität niin ihmisistä kuin projektistakin.

Tämä on hyvä hetki välittää. Mutta niin ovat muutkin hetket, myös silloin kun ei ole kriisi päällä.

Kuinkahan moni tälläkin hetkellä kaipaisi kysyvää suuta ja kuuntelevaa korvaa, välittävää ihmistä?

Tämä on hyvä hetki välittää. Mutta niin ovat muutkin hetket, myös silloin kun ei ole kriisi päällä.

Mikko Saastamoinen, Kumura

Mikko Saastamoinen

Mikko on Kumuran toimitusjohtaja, joka välittää ihmisistä ja projekteista.

Kuulumisia

Yksilön muutosmatka osana laajaa muutosohjelmaa

Niin pienen kuin isonkin muutoksen onnistuminen on loppujen lopuksi kiinni ihmisistä. Muutoksen johtaminen myös yksilön tasolla auttaa sitouttamaan ihmiset tavoiteltuun muutokseen ja saamaan aikaan pysyvän toiminnan muuttamisen.

Lue lisää

Verkostolaiseksi

Työskenteletkö oman yrityksesi kautta ja tahdot osaksi projektiammattilaisten yhteisöä, jonka kautta pääset mukaan mielenkiintoisiin projekteihin? Hae verkostoomme!

Lue lisää