Onko PMO ilman tekoälyä kilpailukykyinen tulevaisuudessa?

Tekoälyn nopea kehitys ravistelee projektinhallintaa. Näemme jo merkkejä siitä, miten tekoälystä tulee projektinhallinnan perusosa. Muutos tulee näkymään monella tavalla:

Kysymys kuuluukin: voiko perinteinen PMO ilman tekoälyä pysyä kilpailukykyisenä?

Tulevaisuuden näkymät: PMO-trendit tekoälyvetoisessa maailmassa

Yritykset investoivat tekoälypohjaisiin projektinhallintatyökaluihin, ja tekoälyavusteinen PMO tulee muodostumaan normiksi, ei poikkeukseksi. Tekoälyn käyttöönotto ei ole enää vaihtoehto, vaan välttämättömyys.

Tekoäly tulee näkymään ja vaikuttamaan esimerkiksi tavoilla, joita esittelen seuraavaksi.

PMO-toimintojen automaatio

Gartnerin arvion mukaan vuoteen 2030 mennessä tekoäly automatisoi suuren osan nykyisistä projektinhallinnan prosesseista. Tämä ei tarkoita PMO:n katoamista, vaan työn luonteen muuttumista merkityksellisemmäksi. Projektijohdon ammattilaiset käyttävät vähemmän aikaa hallinnollisiin tehtäviin ja keskittyvät strategiseen työhön.

Aikaa kuluu vähemmän hallinnollisiin tehtäviin ja enemmän strategiseen työhön

PMO tarjoaa sitä, mihin tekoäly ei pysty: ihmisten välistä luottamusta, hiljaisen tiedon tulkintaa ja organisaatiopolitiikan ymmärtämistä.

PMO strategisena muutosagenttina

PMO:n rooli kehittyy strategiseksi muutosagentiksi, ja PMO-toimistot uudistavat toimintamallejaan. Aiemmin on ehkä keskitytty raportointiin, jatkossa PMO toimii ennen kaikkea johdon strategisena kumppanina.

Tekoälyn avulla tunnistetaan, mitkä projektit tuottavat aidosti arvoa liiketoiminnalle. Tekoälytyökaluilla analysoidaan käynnissä olevat projektit ja tunnistetaan ne, jotka kannattaisi keskeyttää, sekä ne, joihin pitäisi panostaa enemmän. Kilpailukykyinen PMO hyödyntää tekoälyä ja edistää organisaation ketteryyttä ja innovaatioita.

Katso webinaaritallenne: Tekoälylukutaito projektipäälliköille – Pakollinen taito vai turhaa hypeä?

Tekoälyavusteinen työvoima ja uudet taidot

Projektinhallinnan ammattilaisten taidot muuttuvat. Tekoälylukutaito on tulevaisuudessa keskeinen kompetenssi. Syntyy uusia tehtävänimikkeitä, kuten ”AI-projektikoordinaattori”. Nämä ammattilaiset toimivat linkkinä projektipäälliköiden ja tekoälyagenttien välillä – konfiguroivat työkaluja, opettavat käyttöä ja varmistavat, että tekoälyn tuottama tieto on laadukasta.

Muodostuu hybridimalli

Tekoälyagentit seuraavat projektin mittareita ja lähettävät automaattisia hälytyksiä riskirajat ylittävistä projekteista. Muodostuu hybridimalli: tekoäly hoitaa rutiinit, ihmiset keskittyvät ihmisten johtamiseen ja monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen.

PMO ilman tekoälyä ei ole kilpailukykyinen tulevaisuudessa

Kaikki merkit viittaavat siihen, että tulevaisuudessa perinteinen PMO ilman tekoälyn hyödyntämistä jää kilpailussa jälkeen. Tekoälyn integrointi tehostaa toimintaa ja mahdollistaa PMO:n kehittymisen strategiseksi muutosjohtajaksi.

Tekoälyavusteinen PMO tulee olemaan todellisuutta useimmissa edistyneissä organisaatioissa. Seuraavien vuosien aikana tekoälyavusteinen PMO muodostuu uudeksi normiksi – kysymys ei ole enää siitä onko se tulossa, vaan milloin se tulee.

Tämän vuoksi PMO-ammattilaisille suunniteltu PM Master -valmennusohjelma sisältääkin nykyisin tekoälyn hyötyjä projektitoiminnassa ja PMO:n arjessa. Tutustu valmennusohjemaan tarkemmin >>

Artikkelin kuva on luotu ChatGPT:llä.

Mika Purola

Mika Purola on kokenut projektipäällikkö, joka on vuosien ajan valmentanut projektijohtamista, ihmisten johtamista ja ketteriä menetelmiä useissa organisaatioissa ympäri Suomea ja Eurooppaa. Viime vuosina Mika on meritoitunut projektityön tekoälyvalmennusten ja -osaamisen tienraivaaja.

Kuulumisia

Tekoälylukutaito projektipäälliköille – vastauksia webinaarin kysymyksiin

Järjestimme 17.3.2025 Tekoälylukutaito projektipäälliköille – Pakollinen taito vai turhaa hypeä? -webinaarin. Tässä artikkelissa webinaarin asiantuntijat projektityön tekoälydraiveri Mika Purola ja muutosjohtamisen konsultti Virpi Elers vastaavat webinaarin aikana nousseisiin kysymyksiin.

Lue lisää