3PMO tärpit ja parhaat palat
Kumuran 3PMO tiimin mietteet
9.6. järjestetyssä 3PMO-tapahtumassa oli tuttuun tapaan painavaa asiaa ja kutkuttavan kiinnostavia keskusteluja. Meiltä Kumuralta ”paikan päällä” olivat Merja Galler, Mikko Saastamoinen, Ari Vättö, Pasi Kivimäki ja Mika Punta. Tiimillemme päällimmäisinä asioina jäivät mieleen mm. PMO:n strateginen rooli muutosjohtamisessa, kytkös liiketoimintaan, mittaamisen tärkeys sekä rajanveto mitä rooliin kuuluu ja ei kuulu.
Olimme kaikki myös samaa mieltä sitä, että tilaisuus toi valtavasti uusia näkökulmia kiinnostavien puhujien sekä erinomaisten keskusteluiden ansiosta.
Sovimme jo etukäteen että vastaamme heti tuoreeltaan alla oleviin viiteen kysymykseen ja jaamme oman näkemyksemme mukaan parhaat tärpit tilaisuuden jälkeen kaikkien osallistujien iloksi. Alla siis ajatuksiamme parhaat tärpit boldattuna, olkaatte hyvät!
1. Mainitsemisen arvoinen highligt tai mikä jäi erityisesti mieleen?
Mikko: Listaan useammankin highlightin:
- PMO:n perustaminen ja käyttöönotto on muutosjohtamista. Onnistuneessa muutoksessa korostuu viestintä, erityisesti hyötyjen kautta. (Elsa Paasilinna, Helsingin kaupunki)
- PMO korjaa projektitoiminaan liittyviä epäkohtia. Muuta nämä epäkohdat mitattaviksi mittareiksi ja seuraa tilanteen parantumista.
- Projektin käynnistäminen ja päättäminen ovat liiketoimintapäätöksiä, jotka tarvitaan riippumatta projektin toteutusmallista, myös ketterästi toimittaessa. (Anne Isotalo, Fennia)
- Salkunhallinta on johtamisen ja strategian toteuttamisen työkalu (Elsa Paasilinna, Helsingin kaupunki).
- PMO:n perustaminen ei toimi copy-paste, vaan on tärkeää luoda oman organisaation näköinen PMO (Andrea Colussi)
Mika: Mikon nostamien havaintojen lisäksi päällimmäisenä jäi mieleen kuinka tärkeää PMO-toiminta oikeasti on ja mitä kaikkia hyötyjä sen avulla saadaan
Pasi: Helsingin kaupungin selkeä ja määrätietoinen eteneminen projektitoiminnan ja PMO:n kehittämisessä. Hyvä suunnitelma, oikea-aikainen toteutus sekä tuki ja valvonta. Harvemmin kuulee myös, että projektien hyötyjen seurantaa tehdään suunnitelmallisesti. Tästä pisteet Helsingille.
Ari: Nostan tähän useammankin kiinnostavan asian:
- Johdon sitoutuminen, PMO ja projektit strategian toteutustyökaluna. Johto- ja ohjausryhmien roolit: ensisijaisesti tukemassa projekteja ja projektipäällikköjä!
- Mittarit: niiden pitää heijastaa strategiaa.
- Mitä PMO tekee ja mitä se EI tee. Hyvä ja tärkeä määrittely.
- As long as you’re gaining benefits, everything else is ok (cost, schedule etc) (Antonio-Nieto)
Merja: Minullakin jäi mieleen useampi asia:
- Veli-Matti Niemen esityksestä bongattua: ”Usein tässä hetkessä meillä on vain vähän tietoa ja luotettavaa näkyvyyttä tulevaisuudesta.” Näinhän se juuri on. Mikään muu ei ole varmaa kuin jatkuva muutos. Voimme vain lisätä näkyvyyttä tähän hetkeen, olla hereillä riskien suhteen ja pyrkiä ennakoimaan tilanteita niin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
- Projektijohtamisen taso ei riitä juuri missään organisaatiossa, vaan tarvitaan salkunjohtamisen taso, jotta projektijohtamisen taso toimii optimaalisesti. Eritoten resurssien ja priorisoinnin kannalta.
- Antonio-Nieto-Rodriguez: We need to simplify project management. To create mindset and framework where anybody can understand and contribute to project management.
- PMO:n rooli siirtyy tulevaisuudessa yhä enemmän strategiseen rooliin.
2. Opitko jotain uutta?
Pasi: Yleisesti ottaen parempi ymmärrys eri yritysten ja organisaatioiden PMO:n vaatimuksista ja haasteista.
Merja: Hyvä muistutus jo aikaisemmin opitusta oli PMO:n vastuiden ja tehtävien lisäksi ne asiat joista PMO EI vastaa. Tämä selventää PMO:n asemaa ja ”vääriä” oletuksia. Muita mieleen jääviä asioita olivat mm.
- Antonio-Nieto-Rodriguez:
- Future project plan is based on benefits not deliverables. Projektijohtamisen painopisteen vaihto lopputulosten johtamisesta hyötyjen johtamiseen.
- Antonion oma onnistumisen kokemus PMO:na, kun hän on vaatinut johtoryhmää priorisoimaan mitkä 5 projektia 12 projektista on mahdollista käynnistää. Ensin idea sai vastarintaa, mutta lopulta vaatimus osoittautui oikeaksi.
- Oma ajatus: PMOn on joskus vaikea asemansa puolesta asettaa johtoryhmälle vaatimuksia. PMO:lla on kuitenkin paljon tietoon perustuvaa valtuuksia ja PMO:n tulisi uskaltaa käyttää tätä.
3. Miksi kannatti osallistua?
Pasi: Sain uutta käytännön näkemystä, miten PMO:t on Suomessa rakennettu vastaamaan niitä haasteita ja tavoitteita, joita kussakin organisaatiossa on.
Ari: Sain uusia näkökulmia PMO:n rooliin eri organisaatioissa.
Merja: Tilaisuus oli hyvin organisoitu ja järjestetty. Verkostoitumista kiinnostavien ihmisten kanssa ja uusia ideoita omaan työhön.
4. Mistä haluat kiittää muita osallistujia?
Pasi: Mielenkiintoisista pöytäkeskusteluista ja esiin kummunneista uusista näkökulmista. Uusista näkökulmista ja ajatuksista siitä, kuinka erilaisista lähtökohdista ja vastuilla PMO:t toimivat yrityksissä ja organisaatioissa.
Ari: Kiitos aktiivisesta keskustelusta ja uusista näkökulmista
Merja: Ryhmäkeskustelut loivat päivään virkistävää vaihtelua ja on aina yhtä mielenkiintoista jakaa ajatuksia ja huomata kuinka erilaisissa organisaatioissa projektijohtamisen haasteet ovat hyvin samankaltaisia.
Kiitos vielä kerran koko tiimimme puolesta!
T: Mikko, Mika, Merja, Ari ja Pasi!
Ps. Jäikö jokin askarruttamaan?
Tai haluatko vielä jatkaa hyvää keskustelua? Voit olla meihin yhteydessä milloin vain. Löydät yhteystietomme täältä.
Voit varata myös maksuttoman sparraustuokion asiantuntijamme kanssa, jonka tarjoamme kaikille 3PMO-tapahtumaan osallistuneille.
Kuulumisia
Kumuran projektipäälliköt keräävät kiitosta – huippuarvosanat asiakaspalautteissa
Olemme keränneet palautetta johtamistamme IT-projekteista marraskuusta 2021 lähtien. Nyt vastauksia on kerääntynyt yli 750 kappaletta, ja arviot ovat erinomaiset.
Osaamismerkki on todiste projektitaidoista
Vuoden 2019 elokuusta lähtien projektivalmennuksistamme on voinut saada digitaalisia osaamis- ja sertifikaattimerkkejä. Nyt valmennuksiemme osallistujat ovat ansainneet yli 2 500 merkkiä!
Kumuralaiset Tampereella
Syksyllä 2024 kohtasimme leikkimielisen kisailun ja cocktailkoulun merkeissä Tampereella.