Kumura osti Suomen Projekti-Instituutin – mitä matkan varrella tapahtui?

Projektien avulla yritykset toteuttavat strategisia kehityshankkeitaan tai toimittavat tuotteitaan ja palveluitaan. Kumuran missio on auttaa yrityksiä onnistumaan tässä. Suomen Projekti-Instituutilla – tai Adaprolla, niin kuin yritys nykyisin tunnetaan – on sama missio, mutta toisenlainen osaamispohja ja toisenlaiset keinot.

Kun nämä kaksi pannaan yhteen, on meillä aiempaa paremmat edellytykset auttaa yrityksiä onnistumaan niille tärkeissä projekteissa. Tämän vuoksi Kumura osti merkittävän enemmistöosuuden Adaprosta. Tämä artikkeli taustoittaa kauppaa ja antaa vinkkejä samanlaista toimenpidettä harkitseville.

Pidä paletti selvänä

Homma lähti aluille syksyllä 2020, jolloin keskustelin Adapron hallituksen puheenjohtajan Ahvenharjun Matin kanssa ensimmäistä kertaa yrityskaupan mahdollisuudesta. Olin aavistellut Adaprossa pohdittavan sukupolvenvaihdosta, kun osa pääomistajista lähestyi eläkeikää. Matin kanssa totesimme nopeasti, että strategiset synergiat Kumuran ja Adapron välillä ovat ilmiselvät. 

Emme kuitenkaan edenneet asiassa, koska Kumuran aiempi, kolmen yrityksen integraatio oli pahasti kesken. Digioiva Helsingistä ja Kumura Jyväskylästä olivat sulautuneet Pasaatiin kesällä 2020. Jotta hommaan saatiin tarpeeksi vaikeusasteita, vaihdoimme samassa yhteydessä Pasaatin nimen Kumuraksi. Kohta emme sitten tienneet itsekään, mistä yrityksestä milloinkin puhuttiin, kun joku puhui Kumurasta.

Tässä yksityiskohdassa konkretisoituu mieleeni taas kerran syöpynyt oppi: Pidä paletti mahdollisimman yksinkertaisena, jätä kaikki muu kuin olennainen myöhempään.

”Jätä kaikki muu kuin olennainen myöhempään.”

Digioivan, Kumuran ja Pasaatin integraatio saatiin valmiiksi keväällä 2021. 

Avoimuus on suorin tie luottamukseen

Adapron ostomahdollisuus nousi uudemman kerran esille syksyllä 2021. Nyt neuvottelut etenivät ja syvenivät nopeasti.

Muutaman viikon päästä meillä oli riittävä käsitys Adapron liiketoiminnasta, ja saatoimme alkaa haarukoimaan molemminpuolista ymmärrystä hinnasta. Samalla toivoimme muutamien pienempien osakkaiden pysyvän omistajina, eli mahdollisen kaupan kohdistuvan operatiivisesta toiminnasta sivuunjäävien ja -jääneiden osakkeisiin.

Hinnasta löytyi yhteisymmärrys kuukaudessa samalla kun syvensimme ymmärrystä Adapron henkilöistä, visiosta, liiketoiminnasta, arvoista ja mahdollisuuksista. Vuodenvaihteessa allekirjoitettiin esisopimus ja varsinainen kauppa tapahtui 1.2.2022. 

Kaikki kävi sujuvasti ja nopeasti. Jälleen kerran tuli todistetuksi taika, joka siinä on, kun syntyy molemminpuolinen luottamus. Sekin tuli taas todistetuksi, että suorin tie luottamukseen on avoimuus ja rehellisyys. Kun ilmapiiri muodostuu näistä elementeistä, on käytännön asioista – vaikeistakin – helppo sopia. 

Kuuntele ja osallista

Kaupan vahvistuttua käynnistimme integraatioprojektin, jolla kartoitamme ja toteutamme Adapro/Kumura-yhdistelmän synergiahyödyt. Projektiin osallistuu laajasti henkilökuntaa molemmista yhtiöistä ja päätökset tehdään siellä, missä on paras ymmärrys asioista: tiimeissä, joissa integraatiotyökin tehdään. 

Meillä on mahtava porukka hommissa ja on häkellyttävää, millä intensiteetillä tiimit ovat tarttuneet tehtäviin. Vaikutelma on, että lopputuloksena syntyy hyötyjä, joita voi aikanaan kuvata helmiksi ja timanteiksi. Ne tulevat sitten hyödyttämään Kumuran/Adapron nykyisiä ja tulevia asiakkaita sekä yhteistyökumppaneita.

Menestystekijöitä asiakkaiden projektitoimintaan

Kumura ja Adapro tarjoavat asiakkailleen Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen työkalupakin onnistua projektitoiminnassa. Jo nykyisellään pakki sisältää parhaat työkalut projektitoiminnan osaamisen, menetelmien ja johtamismallien kehittämiseen sekä raskaan sarjan ammattilaiset valmiina auttamaan projektien johtamisessa.

”Jo nykyisellään pakki sisältää parhaat työkalut ja ammattilaiset.”

Tästä jatkamme yhteisvoimin eteenpäin kuuntelemalla edelleen herkällä korvalla asiakkaidemme tarpeita ja kehittämällä omaa toimintaamme siten, että pystymme auttamaan asiakkaitamme vieläkin paremmin ja vieläkin moninaisemmissa haasteissa.

Tulevaisuus tuo tullessaan

Myös orgaaninen kasvumme jatkuu sekin vahvana ja kuluvan vuoden liikevaihtotavoitteemme on viisi miljoonaa euroa. Siitä 60 % on jo sitoumuksina tilauskirjassa, joten tavoitteen saavuttamisen suhteen on luottavainen olo.

Samalla kartoitamme koko ajan mahdollisuuksia yritysjärjestelyihin, joilla varmistamme visiomme toteutumista: Haluamme edesauttaa yhä useampaa projektia onnistumaan kotimaassa ja myös Suomen ulkopuolella, koska projektien kuuluu onnistua.

Lue lisää Kumuran ja Adapron yhteenliittymästä.

Pasi Kivimäki

Pasi on tottunut työskentelemään monimutkaisissa, monikansallisissa ja usean eri toimipisteen hankkeissa. Pasi tietää, kuinka liiketoimintakriittiset hankkeet ja toimitusprojektit saadaan toteutettua onnistuneesti budjettia tai aikataulua ylittämättä. Hän on luotettava, päämäärätietoinen, innovatiivinen projekti- ja liiketoiminnan kehittäjä. Pasi on johtanut menestyksellisesti vuodesta 1997 lähtien lukuisia liiketoimintakriittisiä projekteja.

Kuulumisia

Kokemuksia tekoälystä projektipäällikön työkaluna

Millaisia käyttötapoja projektipäällikkömme Päivi on löytänyt tekoälylle projektityössä? Missä tekoäly on erityinen valttikortti? Lue Päivin ajatukset tästä kirjoitukses

Lue lisää

Helpotusta muutoskylläisyyteen muutosportfolion johtamisella

Milloin muutosta on liikaa? Silloin, kun ämpäri valuu yli. Muutosjohtamistakin valmentaja ja siinä konsultoiva Virpi Elers kertoo, kuinka muutosportfolio parantaa muutoksessa onnistumista muutoskylläisyyttä ehkäisemällä.

Lue lisää

Yksilön muutosmatka osana laajaa muutosohjelmaa

Niin pienen kuin isonkin muutoksen onnistuminen on loppujen lopuksi kiinni ihmisistä. Muutoksen johtaminen myös yksilön tasolla auttaa sitouttamaan ihmiset tavoiteltuun muutokseen ja saamaan aikaan pysyvän toiminnan muuttamisen.

Lue lisää