Miten kehittyä yhä paremmaksi projektipäällikkönä?
Viime aikoina käymissäni keskusteluissa on pohdittu, miten paljon esimerkiksi teknistä osaamista projektipäälliköltä odotetaan. Keskustelujen pohjalta päädyin kirjoittamaan omista kokemuksistani tämän postauksen projektipäällikön teknisen osaamiseen tarpeesta tai tarpeettomuudesta sekä keinoista, joilla sitä voi kehittää.
Olen käyttänyt tekoälyä (AI) runsaasti apuna niin projekteissani kuin osaamiseni kehittämisessä, joten postaukseen on kysytty vinkkejä ChatGPT:ltä.
Projektipäällikön työ on paljon muutakin kuin aikataulutusta ja resursointia
Muutamien viimeisten asiakasprojektien aikana olen tehnyt itsearviointia ja koonnut palautetta projektipäällikön osaamisesta. Projektipäällikön tehtävät eivät ole enää pelkkää aikataulutusta ja resursointia – nykyään odotetaan teknistä ymmärrystä, liiketoimintaosaamista ja kykyä ratkoa monimutkaisia ongelmia.
Tämän lisäksi teknologia kehittyy nopeasti, ja projektipäälliköiltä odotetaan kykyä johtaa projekteja, jotka hyödyntävät juuri uusimpia teknologioita. Olipa kyseessä pilvipalvelut (kuten Azure ja AWS), DevOps-kulttuuri tai uudet tekoälypohjaiset projektinhallintatyökalut, projektipäällikön on oltava ajan tasalla pystyäkseen hallitsemaan projekteja tehokkaasti.
Kehittämällä itseäsi projektipäällikkönä varmistat ammatillisen kehityksesi ja sen, että vastaat alati muuttuviin vaatimuksiin ja tarjoat asiakkaille parasta mahdollista lisäarvoa. Tämä tekee sinusta myös paremman johtajan tiimillesi, koska olet jatkuvasti ajan tasalla ja valmis kohtaamaan projektien tuomia haasteita rohkeasti ja tehokkaasti.
Teknisellä osaamisella realistisempia päätöksiä ja tehokkaampaa tehtävienhallintaa
Projekteissani olen usein huomannut, kuinka tekninen ymmärrys on keskeisessä roolissa sujuvassa yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa sekä muun muassa riskien tunnistamisessa. Tekninen osaaminen auttaa projektipäällikköä tekemään realistisempia päätöksiä ja jakamaan tehtäviä tehokkaammin. Vaikka projektipäälliköltä ei odoteta syvällistä koodaus- tai järjestelmän konfigurointitaitoa, riittävä ymmärrys järjestelmien rakenteesta, integraatioista ja toimintalogiikasta tekee päätöksenteosta ja kommunikoinnista teknisten tiimien kanssa selkeämpää.
Teknisten järjestelmien vaihtuvuus asiakasprojekteissa tuo haasteita, mutta myös mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen. Olen kokenut, että lyhytkin perehdytys tai itsenäinen tutustuminen järjestelmään esimerkiksi Sandbox-ympäristössä projektin alussa nopeuttaa merkittävästi sisäänpääsyä ja lisää projektin onnistumismahdollisuuksia.
Käytännön vinkkejä teknisen osaamisen kehittämiseen projektipäällikkönä
Teknisen osaamisen kehittäminen kannattaa aloittaa tunnistamalla omia kehitysalueita esimerkiksi tiimin palautteen, itsearvioinnin tai kyselyjen avulla. Yksi keino on syöttää oma CV PDF-muodossa esimerkiksi ChatGPT:n Plus-versiolle, jota itse suosin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Sain itse todella loistavan palautteen kohteista, joissa voin syventää osaamistani.
Tässä muutamia konkreettisia keinoja, jotka auttavat sinua kehittämään osaamistasi.
Itseopiskelu
Pidä osaamisesi ajan tasalla lukemalla alan kirjoja, osallistumalla verkkokursseille ja seuraamalla blogeja. Edulliset oppimisalustat, kuten Udemy, tarjoavat kursseja eri teknologioista.
Osallistu webinaareihin ja teknisiin tapahtumiin
Monet teknologiayritykset, kuten Microsoft, Amazon ja Google, järjestävät säännöllisesti webinaareja, joissa esitellään uusia ominaisuuksia ja jaetaan käytännön vinkkejä. Myös ammatilliset yhteisöt esimerkiksi Redditissä tai LinkedInissä ovat hyviä kanavia kysyä, keskustella ja oppia muiden ammattilaisten kanssa.
Osallistu teknisiin palavereihin ja sprintteihin
Voit oppia paljon seuraamalla kehittäjien ja teknisten tiimien työskentelyä. Osallistu kuunteluoppilaana heidän daily meetingeihin.
Kokeile työn varjostamista (”job shadowing”).
Seuraamalla asiantuntijoita heidän tehdessä töitä saat käytännön kokemusta ja ymmärrät, miten asiantuntijat tekevät päätöksiä ja ratkovat teknisiä ongelmia (asiantuntijoiden Teams-keskustelut ovat erittäin hyödyllisiä oppimisen näkökulmasta, kunhan et vaivaa kysymyksilläsi asiantuntijoita vaan käytät esimerkiksi ChatGPT:tä tulkkina).
Hyödynnä Sandbox-ympäristöjä
Jos mahdollista, voit testata Sandbox-ympäristössä työkaluja ja järjestelmiä käytännössä tuotantoympäristöjä häiritsemättä.
Opi teknisiä termejä ja käsitteitä
Tekninen sanasto on olennainen osa sujuvaa viestintää. Minulla on tapana koota Exceliin jokaisen meneillään olevan projektin uudet termit ja käsitteet, jotta seuraavissa projekteissa ne ovat jo tuttuja. Ennen kaikkea minun ei tarvitse kuormittaa asiantuntijoita kyselemällä ”tyhmiä”.
Hyödynnä tekoälyä oppimisen tukena
Oletko jo käyttänyt tekoälyä apunasi? Itse käytän ahkerasti päivittäin. Yllätyksekseni ChatGPT ei ehdottanut AI:n käyttöä, vaan lisäsin tämän itse. Kysyin ChatGPT:ltä (Plus-versio), miksi näin. AI kertoi perinteisiin menetelmiin keskittymisen syyksi sen, että tekoäly on monille oppijoille ”vielä suhteellisen uusi tapa saada apua oppimisessa ja työssä”. Se kuitenkin lisäsi, että tekoälyä käytetään kuitenkin yhä enemmän oppimisen tukena ”juuri tällaisissa rooleissa”.
Yhtenä esimerkkinä voisin mainita AD:n ja Entran eroavaisuuksien selvittämisen yksinkertaisella kysymyksellä ”Miten Microsoft AD eroaa Microsoft Entrasta?”. Sain erinomaisen suomenkielisen ymmärrettävän selvityksen sekä yhteenvedon eroista taulukkomuodossa muutamassa sekunnissa. Toki olisin voinut googlettaa samaa, mutta olisin todennäköisesti joutunut avaamaan useampia linkkejä enkä välttämättä olisi saanut suomenkielistä taulukkomuotoista koostetta vertailusta.
Teknologian ja menetelmien kehittyessä nopeaan tahtiin kyky sopeutua ja oppia uusia taitoja on elintärkeä, jotta projektipäällikkönä varmistat oman ammatillisen kehityksesi. Tämä tekee projektipäälliköstä myös paremman johtajan tiimille, koska olet jatkuvasti ajan tasalla ja valmis kohtaamaan projektien tuomia haasteita rohkeasti ja tehokkaasti.
Kuulumisia
Kumuran projektipäälliköt keräävät kiitosta – huippuarvosanat asiakaspalautteissa
Olemme keränneet palautetta johtamistamme IT-projekteista marraskuusta 2021 lähtien. Nyt vastauksia on kerääntynyt yli 750 kappaletta, ja arviot ovat erinomaiset.
Kumuralaiset Tampereella
Syksyllä 2024 kohtasimme leikkimielisen kisailun ja cocktailkoulun merkeissä Tampereella.
Osaamismerkki on todiste projektitaidoista
Vuoden 2019 elokuusta lähtien projektivalmennuksistamme on voinut saada digitaalisia osaamis- ja sertifikaattimerkkejä. Nyt valmennuksiemme osallistujat ovat ansainneet yli 2 500 merkkiä!