Aina on oikea hetki välittää
Aina on oikea hetki välittää
Kuluneet viikot ovat nostaneet ajatuksiimme Ukrainan kohtaaman kriisin ja ihmisten hädän. Olen itsekin käynyt läpi monenlaisia tunteita. Päällimmäisenä ovat kuitenkin huoli ja välittäminen kriisin viattomista osapuolista. Näinkin lähelle Suomea sijoittuvat tapahtumat saavat toki miettimään myös omaa turvallisuuttamme ja tulevaisuuttamme.
Ukrainan sota on vallannut mediatilan Suomessa ja maailmalla. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa käynnissä oleva kriisi, jossa viattomat ihmiset kärsivät joka päivä. Mietinkin, koskettaako ukrainalaisten hätä minua enemmän kuin esimerkiksi Syyrian tai Somalian tilanne. Ja jos koskettaa, niin johtuuko se siitä, että pystyn samaistumaan helpommin ukrainalaisten tilanteeseen edellä mainitsemani läheisyyden takia.
Kumuralla olemme kohdistaneet apua Ukrainan lapsille Unicefin kautta. Samalla halusimme kuitenkin muistaa myös muiden kriisien kärsijöitä SPR:n katastrofirahaston välityksellä.
Työelämän isommat ja pienemmät huolet
Myös työelämässä projektien parissa ihmisten huolet saavat eri tavoin tilaa. Toiset ihmiset jakavat huoliaan helpommin projektipäällikön tietoon. Tällaisessa tilanteessa välittämisen kohde on tunnistettu ja asiaan voi saman tien reagoida. Aina ei kuitenkaan käy näin. Olemme ihmisinä erilaisia. Toiset jakavat huolensa avoimesti, kun niitä ilmaantuu, mutta toiset pitävät niitä enemmän sisällään.
Jos haluat tietää, mitä tiimisi jäsenille kuuluu, huomioithan jokaisen ihmisen yksilönä ja kuuntelethan häntä hänelle sopivaa kanavaa ja tapaa käyttäen.
Ihmiset saattavat myös arvottaa samankaltaiset huolet hyvin eri tavoin. Kun kuulemme näistä, on hyvä varoa arvottamasta niitä omiin kokemuksiin peilaten. On helppo samaistua teemoihin, jotka koskettavat henkilökohtaisesti ja ovat itselle tärkeitä. Siksi on hyvä aidosti ymmärtää, miten tärkeitä nämä huolet ovat toiselle ihmiselle ja miksi.
Miten välität työelämässä
Kun haluat kohdata ihmiset ihmisinä, eivät kysymykset ole monimutkaisia. Oikein esitettynä niillä on silti voimakas vaikutus. Mitä sinulle kuuluu? Kuinka jaksat? Vaivaako jokin mieltäsi? Voinko jotenkin auttaa sinua?
Kun kysyjä on aidosti kiinnostunut toisesta ihmisestä, tilanteessa läsnä ja kykenevä kuuntelemaan, voi tapahtua ihmeitä. Kohtaamasi ihminen kokee sinun välittävän hänestä ja arvostavan häntä. Esiin nousee ehkä asioita, joissa voit auttaa. Ja vaikka et voisikaan auttaa, keskustelu ja asian jakaminen varmasti helpottaa hänen mieltään.
Keitä työelämässä sinua lähellä olevat ihmiset ovat? Mitä heille kuuluu? Mikä heitä motivoi työssä? Minkälaisia henkilökohtaisia odotuksia ja toiveita heillä on esimerkiksi käsillä olevalle projektille? Mikä heitä mahdollisesti huolestuttaa?
Jos olet projektipäällikkö, näiden vastauksien on hyvä olla tiedossasi ja huomioida ne projektijohtamisessasi, sekä päivittää vastauksia läpi projektin. Näin toimimalla osoitat arvostusta. Näin toimimalla välität niin ihmisistä kuin projektistakin.
Tämä on hyvä hetki välittää. Mutta niin ovat muutkin hetket, myös silloin kun ei ole kriisi päällä.
Kuinkahan moni tälläkin hetkellä kaipaisi kysyvää suuta ja kuuntelevaa korvaa, välittävää ihmistä?
Tämä on hyvä hetki välittää. Mutta niin ovat muutkin hetket, myös silloin kun ei ole kriisi päällä.
Kuulumisia
Vuosi muutoksen ja kasvun matkalla – Kumura katsoo tulevaisuuteen
2. lokakuuta 2024 tulee vuosi täyteen Antti Hellbergin aloituksesta Kumuran toimitusjohtajana. Kulunut vuosi on ollut täynnä muutoksia, oppimista ja kehitystä, jotka ovat vahvistaneet asemaamme projektijohtamisen asiantuntijana nyt ja tulevaisuudessa.
Rekry: IT-projektipäällikkö
Meillä Kumuralla johdetaan valtavasti erilaisia projekteja, sillä asiakkaidemme toimialat vaihtelevat laidasta laitaan. Haluamme tarjota näihin tärkeisiin projekteihin taitavat ja työhönsä sitoutuneet projektipäälliköt, joten etsimme nyt kokenutta IT-projektipäällikköä.
Muutosjohtamisen uusi aikakausi: Tekoälyn käyttöönotto projektialalla
Tekoälyn potentiaalin täysimääräinen hyödyntäminen pidemmällä tähtäimellä vaatii suunnittelua ja osaavaa muutosjohtamista. Tässä artikkelissa Virpi Elers ja Mika Purola käsittelevät tekoälyn käyttöönottoa projektialalla muutosjohtamisen ADKAR-mallin kautta.